Jaki jest skład i proporcje na maść i nalewkę z Żyworódki?

Jeśli chcecie samodzielnie przygotować maść lub nalewkę z Żyworódki to przeczytajcie dalszą cześć tego artykułu. Podpowiadamy jak to zrobić...

 

Przepis na maść z Żyworódki Pierzastej

 

W małym emaliowanym kubeczku lub garnuszku należy rozgrzać niewielką ilość tłuszczu wieprzowego lub wazeliny. Do roztopionego tłuszczu/wazeliny dodać drobno pokrojone listki Żyworódki i pozostawić na małym ogniu, tak aby nieco się „podsmażyły” i oddały cały swój drogocenny sok. Co jakiś czas należy całość zamieszać, przykryć, a na koniec odstawić do ostygnięcia. Jeśli chodzi o proporcje to można przyjąć że na jedną łyżkę tłuszczu lub wazeliny należy dodać jeden średniej wielkości listek. Tak przygotowaną maść należy przechowywać w lodówce. Należy także pamiętać aby listków nie kroić metalowym nożem, a do samego przyrządzenia maści nie stosować aluminiowych i metalowych garnków a jedynie te emaliowane. Maść z Żyworódki doskonale radzi sobie z suchą i popękaną skórą.

 

Przepis na nalewkę z Żyworódki Pierzastej


Do słoika lub butelki należy włożyć posiekane liście Żyworódki a następnie zalać całość wódką z zawartością alkoholu ok. 40%. Należało by przy tym zastosować proporcje 1:3 czyli jedna część liści i trzy części alkoholu. Butelkę lub słoik szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Tak przygotowana nalewka z Żyworódki może być przechowywana nawet ponad rok czasu i wykazuje porównywalne działanie jak sok z Żyworódki.



Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się z innymi: